Lag din egen surdeigstarter

Vi elsker surdeigsbrød, og under pandemien fant vi ut at dette klarer vi selv!

Brød laget på surdeig smaker fantastisk. Takket være gjærsoppene og melkesyrebakteriene brytes endel av glutenet i melet ned, dermed blir brødet lettere fordøyelig og bedre for tarmen til folk flest.

Det er litt forarbeid med å få tak i en surdeigstarter eller lage en selv, men straks dette er i hus er jobben videre meget overkommelig og verdt det.

Dersom du ikke får tak i en ferdig surdeigstarter lager du dette selv, beregn minst en uke. Surdeigstarter er rett og slett en hjemmelaget gjær.

Husk at surdeigstarteren er basen i brødet og mye av kunsten ligger her, om du lager denne selv vær nøye med å mate den og følg oppskriften slavisk.

Vi synes det var fint å ha Bykjøkken sine erfaringer med oss før start gode tips til hva som kan gå galt: 

Les mer her.

Se oppskrift på Sværre Sætre sin surdeigstarter.

Surdeigstarter:

Dag 1

200 g sammalt fin rug (økologisk)
2 dl vann

Rør godt sammen, helst i en glassbolle, og dekk med plast. Skrap kantene med en slikkepott. Sett bollen i romtemperatur, aller helst 22–24 °C.

Dag 3
100 g av deigen du har satt (resten kastes)
150 g sammalt fin rug
1 ½ dl vann

Etter to dager har surdeigen begynt å gjære. Det kjenner du ved at starteren lukter svakt alkohol og det dannes små bobler i den.

Da er det på tide å mate surdeigen videre med mer vann og mel. Rør godt sammen og skrap kantene av bollen. Dekk til med plast. Etter dag tre kan du velge om du vil lage lys eller grov surdeig, eller begge deler.

Dag 4
100 g av deigen fra dagen før (resten kastes)
150 g sammalt fin rug (ev. hvetemel)
1 ½ dl vann

Rør godt sammen og skrap kan­tene. Dekk til med plast.

Dag 5
Repeter det du gjorde dag 4.

Dag 6
Mat opp deigen med ca. 1 dl vann (22–24 °C) og 100 g mel. Når den klarer å heve til det dobbelte på 4–6 timer, er den klar. At boblene stiger til overflaten, er et tegn på en bakeklar deig.

Ta av minst 1/5 av den bakeklare deigen før du begynner – denne skal du ha i kjøleskapet og vedlikeholde jevnlig. Resten av deigen kan du bruke i bakingen.

Under følger oppskrift fra lege Pernille Kvernaas på hennes fantastisk gode surdeigsbrød.

Lykke til! 

Our online ecosystem offers a lot of inspiration and recommendations on how to take care of the «house» with the integration of both eastern and western ideals for a healthy, present and balanced life.