Pernilles eltefrie surdeigsbrød oppskrift
Av Lege Pernille Kvernaas
Prøv Pernilles fantastiske brød, anbefales på det varmeste!
Slik gjør du:
Om du ikke har en surdeigstarter se her.
Mat starteren 10-12 timer før baking med 30 g starter, 100 g vann og 100 g mel. Surdeigen er bakeklar når den flyter eller har doblet i størrelse (ta en teskje starter i vann og sjekk om den flyter).
Brøddeig:
100 g surdeigstarter
350 g siktet hvetemel
150 g sammalt speltmel
375-400 g vann
Bland sammen, la stå en time (autolyse)
Knip inn 10 g salt med fingrene, til det ikke er mer klumper.
Strekk og brett, 5-8 ganger, hver halvtime i 1,5 time.
Heve til deigen har vokst med cirka 30 % (ca 3,5 timer).
Bake ut brød. Ha mel på benken, velt ut deigen. Strekk og brett 4 ganger, la stå 15-25 minutter. Strekk og brett 4 ganger. Form gjerne brødet ved å dra det langs benken med begge håndflater. Strø over rismel eller finmalt sammalt rug for at brøddeigen ikke skal klistre seg til hevekurven. Legg brødet oppi, la gjerne stå en times tid for etterheving.
Kaldheving 12-24 timer i kjøleskap (maks 36 timer).
Forvarm ovnen til 240 grader med gryta inne i oven.
Legg brødet på bakepapir. Bruk saks/kniv (eller aller helst barberblad) for å skjære i brødet (f.eks. et kryss).
Stek på 250 grader med lokk i 20 min, så 20 min til
på 230 grader uten lokk.
Avkjøl på rist en times tid.