Gode kilder til pre- og probiotika

Av helsecoach Wanja S. Rabben. 

I forrige uke postet vi en artikkel fra lege Pernille Kvernaas hvor hun går i dybden på tarmhelsen, og hvor viktig den er for den generelle helsen vår. Du kan lese artikkelen her. Hun snakker blant annet om prebiotika og probiotika som er super viktig for den gode bakteriefloraen i magen. Prebiotika er «næring» til de gode bakteriene, og probiotika er betegnelsen man bruker på fordelaktige bakterier. Så ja takk til følgende:

Matvarer med mye fiber - prebiotika

  • Bønner, linser og erter. 
  • Brun, eller vill ris, og andre hele korn som havre, bokhvete, bygg og quinoa.
  • Grønnsaker (løk, hvitløk, asparges, rødbetter og sopp). 
  • Frukt (bananer, epler, pærer og tørket frukt som dadler og fiken). 
  • Frø (linfrø og chia frø).
  • Bær (blåbær). 

Matvarer med mye probiotika

  • Fermentert mat som surkål og kimchi. 
  • Yoghurt
  • Kefir
  • Tempeh
  • Kombucha
  • Syltet agurk

Håper dette inspirerte deg til å gi litt kjærlighet til tarmen og tarmhelsen! 

Our online ecosystem offers a lot of inspiration and recommendations on how to take care of the «house» with the integration of both eastern and western ideals for a healthy, present and balanced life.