Lag din egen såpe

Av Lege Pernille Kvernaas

Å lage såpe er veldig lett! Ikke la deg skremme av prosessen. 


Det er viktig å bruke beskyttelsesutstyr (hansker, forkle og briller) siden lut er etsende. Pass på at rommet er godt ventilert ved å åpne et vindu og ha på kjøkkenviften. Ikke bruk verktøy i aluminium da lut ødelegger det. Stål, treverk, glass og plast går bra.

1. Mål opp olje for seg, lut for seg og vann for seg.

2. Varm opp olje i en kjele på lav varme til den blir ca 40-50c.

3. Gjøres under kjøkkenvifte: hell lut over i vannet (ikke motsatt!) og rør godt. Blandingen vil naturlig øke tempen gjennom en kjemisk reaksjon. Unngå å innånde dampen som dannes.

4. Når lut + vann og olje er rundt samme temp på 40-50c hell lut + vann over i kasserollen med olje. Ta kjelen av plata og start blanding med stavmikser. Blandes til det er tyknet og når «trace» (til vispingen etterlater mønster på overflaten). Du kan vispe for hånd, men da tar det mye lengre tid å nå «trace».

5. Hell blandingen over i former. Du kan bruke hva du vil. Jeg bruker melkekartonger, silikon isbitformer og krukker (til oppvasksåpe).

6. La stå i 15 timer. Ta såpen ut av formen og kutt så opp såpen til stykker i ønsket størrelse. La tørke i 6 uker før bruk. Bør snus noen ganger i uka så alle sider blir luftet. Jo tørrere såpen er jo lengre varer den når den er i bruk.

Om du ønsker duft eller farge kan urter, eteriske oljer, krydder etc blandes inn når den når «trace». Man kan og pynte såpen med tørkede blomster eller f.eks. hele kaffebønner.Til de som er engstelig for avløpet: dette er saponifert olje som er noe helt annet en ren kokosolje. Lut omgjør alt fett til såpe og det vil derfor ikke stivne i sluket.

Lut er giftig, men passer man på riktig forhold mellom fett og lut er det ingen lut igjen i såpen etter 6 uker. Er det for lite fett i såpen kan det bli igjen rester av lut. Derfor lager jeg alltid superfete såper så jeg er trygg på at all lut omdannes.

Lykke til! 

 

Our online ecosystem offers a lot of inspiration and recommendations on how to take care of the «house» with the integration of both eastern and western ideals for a healthy, present and balanced life.