Magesyre

Av Lege Pernille Kvernaas

Vagusnerven har hovedrollen i vårt parasympatiske nervesystem, nervesystemet som forteller kroppen at den skal hvile, reparere og fordøye. Det parasympatiske nervesystemet kontrollerer også viktige kroppsfunksjoner som humør, immunrespons og puls. Spytt, magesyre, galle og enzymer er viktige komponenter i fordøyelsen. Parasympatikus øker produksjonen av disse fordøyelsessaftene og øker bevegelse av mat gjennom tarmen. Stress fører til sympatikusaktivering som har motsatt effekt. Da bortprioriterer kroppen for eksempel produksjon av magesyre slik at vi raskt kan løpe fra en truende situasjon om vi må.

Forholdene i magesekken er avgjørende for videre fordøyelse. Magesaften er en klar væske som produseres i magesekken og er med på å løse opp faste stoffer i maten slik at vi kan ta opp disse som næring. Den viktigste komponenten i magesaften er saltsyre, eller magesyre som det også heter.

Magesyre er naturlig antibakterielt og er med på å balansere tarmfloraen. Det normalt sure miljøet i magesekken forhindrer at uønskede bakterier og parasitter inntar tarmen, og at bakterier fra tarmen når luftveiene (og gir lungebetennelse). Ved redusert magesyre kan man gjøre det lettere for mikrober å vokse der de ikke skal være (f.eks. tynntarmen) som kan føre til dysbiose og fordøyelsesplager som ved IBS. Magesaften inneholder også pepsinogen som aktiveres av magesyren til pepsin, et enzym som bryter ned proteiner i maten slik at vi kan nyttiggjøre oss disse byggesteinene. Magesyren senker og pH i magesekken som gir gode forhold for absorpsjon av en rekke næringsstoffer som kalsium, magnesium, jern, sink og vitamin B12.

Magesyren er altså helt essensiell for god fordøyelse, men hva kan vi gjøre for å hjelpe kroppen i å produsere denne viktige saften? Vagusnerven fungerer som en motorvei som knytter hjernen og fordøyelsessystemet sammen. Når vi stimulerer vagusnerven forbereder vi kroppen på hvile og fordøyelse. Uten avslapping kan vi heller ikke oppnå optimal fordøyelse.

Vagusnerven regulerer signalstoffene acetylkolin og histamin samt hormonet gastrin som alle er med på å øke produksjon av magesyre. Vi hjelper parasympatikus ved å praktisere tilstedeværelse ved måltid. Vagusnerven stimulerer magesyreproduksjonen allerede når vi ser noe vi vil spise. Oppmerksom spising handler om tilstedeværelse, å roe ned tempo rundt måltider, smake på maten, sette pris på den og lytte til kroppens signaler når vi spiser. Refleksjon rundt det en er takknemlig for kan være med på å roe ned nervesystemet. Bordbønn er et eksempel på slik praksis.

Pusten vår kan også hjelpe fordøyelsen. Gjennom pusten aktiverer vi nervesystemet vårt og kan dermed kjenne stress, angst, uro eller avslapping, avhengig av hvordan vi puster. Stress og negative følelser grunnet et sympatikus dominert nervesystem kan motarbeides ved å aktivere vagusnerven gjennom meditasjon og pusteøvelser, men også latter, sang, yoga og trening. Dype rolige pust aktiverer parasympatikus og signaliserer til hjernen at du er i en avslappet tilstand. Vi kan praktisere diafragmapust før måltid for å hjelpe magesyreproduksjonen. Dette er rolig og rytmisk pust som trekkes dypt ned i magen. Fokuser på lengre utpust enn innpust.

Our online ecosystem offers a lot of inspiration and recommendations on how to take care of the «house» with the integration of both eastern and western ideals for a healthy, present and balanced life.