Hvordan støtte kropp og sinn denne sesongen

«KAPHA SEASON»

I Ayurveda, som betyr «The wisdom/science of life» lever man i takt med naturen, sesonger, syklusen og elementene for å støtte kropp og sinn på best mulig måte. Perioden fra den mørkeste vinteren og overgangen til vår, er det Ayurveda kaller «Kapha sesong», som vi nå befinner oss i. Kapha er sammensatt av vann og jord med tunge og fuktige kvaliteter. Vi kan rett og slett føle oss litt tunge denne tiden. 

På samme måte som moder jord etter hvert begynner å smelte bort snøen og etterlater jorden våt og gjørmete, så smelter kroppene våre bort ekstra fett som den har lagret gjennom vinteren. Dette kan føre til at giftstoffer og fett fra vevet vårt trekker inn i blodet, og gjør blodet tykt og søtt. Denne avgiftningsprosessen kan føre til dårligere sirkulasjon, tilstoppet lever, lav energi, tungt sinn, treg fordøyelse og opphopning av slim i bihuler, lunger og/eller mage, noe som igjen gjør oss mer utsatt for bakterier og pollen. Heldigvis finnes det gode tips til hvordan støtte kropp og sinn i denne perioden:

1. SIRKULASJON
Siden Kapha sine kvaliteter er tunge og kan få oss til å føle oss både tung, treg og stagnert i kropp og sinn, så er motvekten letthet, bevegelse og sirkulasjon. Kanskje dette er tiden du prøver deg på en mer energisk treningsform for å balansere ut de tunge og trege kvalitetene. Dans, sykling, løping, HIT eller dynamisk Vinyasa.

Andre måter å støtte sirkulasjonen i kroppen er massasje og tørrbørsting. 

2. FORDØYELSE
Siden ting går litt tregt i kroppen og ofte også i fordøyelsessystemet, er det viktig å støtte fordøyelsen. Her er noen gode tips: 

  1. Drikk et glass med varmt vann med ingefær både på morgenen for å sette i gang fordøyelsen, men også sammen med måltidene for å støtte fordøyelsesprosessen. Les mer her.
  2. Fokuser på varm og lett fordøyelig mat (f.eks supper, pureer, gryter).
  3. Unngå veldig søt eller veldig fet mat der det er mulig (men ikke kutt dem helt ut - vi trenger litt av begge deler), da disse tynger kropp og sinn når man allerede ikke er mest energisk. 
  4. Reduser mengden oljer og fett.
  5. Prøv å kutt ut noe melkeprodukter i denne perioden.
  6. Sørg for å spise korn som f.eks. bygg og bokhvete. 
  7. Inkluder mer bitre matvarer. Disse vil hjelpe å flytte giftstoffer ut av systemet vårt. Grønnkål, rosenkål, ruccola, squash, og min favoritt kakao og kaffe :)
  8. Tilsett krydder som gurkemeie, chilli, ingefær, sort pepper og nellik, for å støtte lever og sirkulasjon.
  9. Unngå å spise deg stappmett. 

Vi har også en god artikkel om magesyre og om hvordan støtte fordøyelsen her og her. 

3. SINN
Oppfordrer til takknemlighetstrening for å holde sinnet lett. Hva med å skrive ned 3 ting du er takknemlig for hver morgen eller kveld. Og prøv å fokusere på forskjellige ting hver dag. 

4. RENSE LUFTVEIENE.
Bruk en neti pott for å rense bihuler og luftveier.

5. HOLD DEG VARM
Når vi begynner å gå fra vinter til vår er det fristende å ta på seg sommerklærne, men hold deg selv litt i tøylene, da luften som oftes fortsatt er kald. Kle deg godt, spesielt rundt nakken, hodet, håndleddene og anklene.  

 6. SOLLYS
Gå deg en tur i sollys så ofte som mulig.

 

Our online ecosystem offers a lot of inspiration and recommendations on how to take care of the «house» with the integration of both eastern and western ideals for a healthy, present and balanced life.